Benutten van nieuwe vaardigheden… Toepassen in de praktijk… Werken aan ander gedrag… Iedereen weet: na afloop van de training, of kick-off begint het pas echt.
De trainer is weg. De bal ligt nu bij de deelnemers. Hoe vinden die de weg omhoog? Dat gaat niet vanzelf.
Zij zagen: al kort na een interventie verslapt de aandacht. Is de waan van de dag weer aan de macht. Vallen mensen terug in oude patronen. Blijft het bij mooie voornemens.
Dit speelt op grote schaal. Een prachtig tekenfilmpje hierover, gebaseerd op een speech van management-goeroe Simon Sinek, is getiteld…
‘Intensity vs Consistency’ (getekend door Jocie Juritz). Het is inmiddels wereldberoemd en staat hier. Zie vooral de eerste 1,5 min.
Een consistente aanpak begint met het besef dat de organisatie de spiraal omhoog niet vanzelf gaat vinden. Dit vraagt om gerichte acties en het creëren van de juiste mindset.
Wie daar echt voor kiest, zet een domino-effect in gang, dat veel verder reikt dan de interventie zelf:
hoger rendement uit de investering in de interventie
versterking cultuur: “pakken wij iets op, dan maken we het af”
daardoor meer vertrouwen in de leiding
Interventies laten beklijven is een specialisme. Zie de…
VEELGESTELDE VRAGEN / FAQ
Wat voor interventies hebben jullie laten beklijven?
Onze aanpak is toepasbaar op de meest uiteenlopende thema’s. In de afgelopen jaren ging het onder meer over:
beter samenwerken
veiligheid/voorkomen van ongevallen
overbruggen van culturele verschillen tussen bedrijfsonderdelen of landen/culturen.
feedback geven (juist ook gevoelige) en die met plezier kunnen ontvangen
van staatsbedrijf naar vrije markt
anders werken door ingrijpende verandering van software
Deze voorbeelden komen uit de bouw, medische wereld, ict, transport/logistiek, chemie, projectontwikkelaars, etc.
Wat kenmerkt jullie aanpak of methode?
Er bestaat geen ‘one size fits all’. Voor blijvende verbetering zijn oplossingen nodig die nauw aansluiten op de situatie en de interventie.
Daarom beginnen wij met bestuderen van:
aanleiding/reden voor de interventie
inhoud van de interventie
gevoel krijgen bij de cultuur/sfeer van de organisatie
Wat dit laatste punt betreft: wij vinden het belangrijk te weten wat werkelijk leeft in de organisatie. Niet het officiële verhaal, maar de overtuigingen van medewerkers, die tot dan toe wellicht onuitgesproken zijn.
Onze ervaring: zodra de aanpak daar goed op aansluit, gaat die ook aanspreken. Waardoor mensen plezier krijgen in meewerken aan de verbetering waar de interventie op aanstuurt. Zo krijgt die vleugels.
Een beroemd credo in dit verband is Change the culture? Change the story! Dat is wel erg kort door de bocht. Met louter van bovenaf opgelegde verhalen gaat dat niet lukken (of hooguit tijdelijk). Maar begin je van binnenuit, bij "het verhaal tussen de oren”, en blijf je goed volgen wat er werkelijk leeft, dan werkt het wel.
We slaan een brug tussen de feitelijke situatie en de doelen van het management. Waar staan we en waar moet het naartoe? Welke verhalen zijn hier vooral nodig? Op welke toon? Door wie verteld? Via welke kanalen?
Natuurlijk verander je die diepere 'story' niet in een dagje op de hei.
We hebben een systeem ontwikkeld voor het blijvend voeden van de verandering en monitoren van de resultaten. Dit zit zo in elkaar dat mensen het leuk vinden om eraan mee te werken.
Onze interventie heeft al wat langer geleden plaatsgevonden. Kunnen we die alsnog ‘afstoffen’ of herstarten?
Meestal wel. Dan kijken we eerst naar:
wat tot nu toe concreet is bereikt, wat nog niet
wat men zich er nog van herinnert
welk gevoel men erover heeft
waardoor het uit de aandacht verdween
(et cetera)
Onze mensen kunnen hier toch zelf wel mee aan de slag? Wat voegen jullie dan toe?
Het laten beklijven van interventies is een specialisme. Wij werken nauw samen met bijvoorbeeld HR, communicatie en uiteraard de directie. Hun kennis van de organisatie is essentieel.
Is het wel zo ingewikkeld? We kunnen toch gewoon de boodschap blijven herhalen?
Dat hoor je vaak, maar “blijven herhalen” is juist een ideaal recept om iedereen in slaap te sussen. Veel effectiever is: blijven verrassen. Wie goed kijkt naar de ontwikkelingen, ziet ook steeds nieuwe dingen gebeuren; mee- en tegenvallers. Daar goed op inhaken is heel relevant.
Hoe weten jullie dat allemaal?
Meer dan twintig jaar geleden kregen we het verzoek om “communicatie rond een interventie” te verzorgen. Onze benadering had meer effect dan de klant verwachtte. En het fascineerde ons.
Sindsdien bleef de vraag komen. We werkten nauw samen met allerlei directies, MT’s, organisatiepsychologen, HR-professionals, trainers, cartoonisten, etc. Over en weer verrijkten we elkaars kennis.
Gaandeweg ontdekten we steeds beter hoe medewerkers met elkaar de spiraal omhoog kunnen vinden. En raakten we ook betrokken bij het aanpassen en verbeteren van methodes en concepten.
Onze kernkwaliteit werd: laten beklijven van de interventie. En dat begint bij voorkeur voor de start ervan.