Klanten

klantenlogos

logo abt-logo
Aanscherping van de strategie van het gerenommeerde ABT (ingenieurs in bouwtechniek) door een serie gesprekken over maatschappelijke trends. Daarnaast interviewden we stakeholders voor ABT-magazine.

logo AM-logo
Zeer openhartige columns van medewerkers over interne verbeteringen bij AM (vastgoed- en gebiedsontwikkelaar).

ASML
Vernieuwende bijdragen aan de interne communicatie van ASML, waarbij humor en ernst hand in hand gaan.

AquaPhyto
Algen zorgen voor de helft van alle zuurstof op aarde en "eten" daartoe zeer veel CO2. Bovendien zijn met algen zeer uiteenlopende producten te verduurzamen, van (dier)voeding tot cosmetica. Wij interviewden hierover onder meer Wageningen Universiteit (prof. René Wijffels), AkzoNobel en Unilever. En verzorgden communicatie voor de algenkwekerijen AquaPhyto (dat water reinigde op Schiphol) en AlgaSpring.

BAM
Het woord geven aan BAM-medewerkers die het lef hebben om (ook) te vertellen over twijfel, keuzes en gedachten die achteraf gezien niet zo logisch waren. En over wat ze daarvan leerden.

BOOT logo
Boot had al de slagzin ‘Ingenieurs met een verhaal’. Wij trokken dat breder: ook het verhaal van hun stakeholders krijgt nu de ruimte. Dit onderstreept hoe belangrijk Boot de relatie met hen vindt. Bovendien bereiken ze zo een breder publiek. Want die stakeholders gaan dat verhaal natuurlijk ook delen.

van benthem en keulen
De markt laten merken dat advocatenkantoor Van Benthem & Keulen zich ook richt op circulaire economie en milieurecht. Aangepakt i.s.m. experts uit wetenschap, Rijksoverheid en bedrijfsleven.


CBA 
Grotere pakkans en minder schade. Dat bereikt deze publiek-private samenwerking van Politie, beveiligingsbedrijf G4S, de ondernemersverenigingen ORAM en VAZO, Douane en OM. Wij gaven de site van Stichting Collectieve Beveiliging Amsterdam een nieuwe ‘look’ en krachtiger tekst.

croon tbi kleur

Zes jaar leiding gegeven aan in- en externe kanalen van Croon (nu Croonwolter&dros). O.a. samenstelling en presentatie van live talkshows voor 200 managers en de OR, waarin zij direct kunnen reageren op de plannen van directie en MT. Constante factor: open en eerlijk, ook over tegenslagen. Dat leidde onder meer tot een bijzonder jaarverslag over alle gevolgen van een ernstig ongeval, zie hier
Voor Croon zijn we gevraagd door hun CEO, die had gezien wat wij deden voor Linde (zie verderop).         

DSM
De CEO van DSM gaf ons een uitvoerig interview over de strategie van de onderneming, voor een magazine dat wij jarenlang produceerden voor hun partner Linde Gas. Er volgden meer verhalen over DSM.
Jaren later ondersteunden we binnen DSM een nieuw intern concept, vanuit een journalistieke aanpak.

logo ECP
In de oprichtingsfase van het ECP, platform voor de informatiesamenleving, verzorgden we diverse communicatiediensten: mediacontact, interviews met hun stakeholders en de eerste huisstijl.
We waren ook actief voor voorlopers van het ECP, zoals Ediforum (barcode), het Centrum voor Bestuurlijke Telematica en vooral het Nationaal Chipcard Platform (zie elders in deze lijst).      

Van Ede Partners
Internationale persconferentie voor Van Ede & Partners leidt tot meer aandacht voor de problemen van expats die niet goed zijn voorbereid op hun verblijf in het buitenland.
 

FNV
Upgraden van een onderwijsblad, drie jaar lang, voor het Nederlands Genootschap van Leraren, dat geleidelijk opging in de Algemene Onderwijsbond van FNV.
Jaren later: communicatie voor FNV t.b.v. betere arbeidsomstandigheden in de zorg en de logistiek.

logo hein
Gedrag verbeteren. Dat kan, met 'hein'. Onze Real Stories zijn acht jaar lang een vast onderdeel van dat concept. En op hun website laten wij vooral hun klanten (zoals BAM en Siemens) aan het woord.

 

hertelkleur

Voorgesteld en uitgevoerd: stakeholders aan het woord in jaarverslagen van Hertel, toen een snel groeiende Nederlandse multinational. Voor sommige stakeholders uit andere culturen was deze aanpak wel even wennen.

Homo logo
Communicatietraining geven aan energiecoaches in opleiding. Zij gaan mensen (verder) helpen met de verduurzaming van hun huis. Hoom is een coöperatie en onderdeel van Samen Energie.
(Overigens hebben wij zelf ook ons kantoor-aan-huis verduurzaamd en de ervaringen gedeeld via blogs en een podcast.)


Innax logo
Innax werkt aan grote duurzame projecten, van windmolenparken tot aardgasloze gebouwen. Wij adviseerden om ook hun stakeholders aan het woord te laten. Die staan nu op hun website en sociale media, plus de kanalen van de stakeholders.

Linde logo

Ruim twintig jaar intensief samengewerkt met deze marktleider in medische en industriële gassen. In de Koninklijke Bibliotheek ligt een hoogtepunt uit ons werk voor Linde: alle jaargangen van een corporate magazine waaraan vele zwaargewichten hebben meegewerkt, zoals Robbert Dijkgraaf en de CEO van DSM.

Essentieel voor het succes: Linde omarmde onze stelling dat het magazine beter zou scoren als zij er zelf niet centraal in zouden staan. Lezersonderzoek bevestigde later de juistheid van die keuze.
De focus van het magazine lag op thema’s als duurzaamheid, innovatie en partnerships. Hierover kregen stakeholders van Linde het woord.
Wij bedachten de redactionele formule, leidden de interne redactie en de externe journalisten, fotografen, designers, etc. (Er is nog e.e.a. over terug te vinden in een wiki en bij yumpu.)
logo hoek loos
Maar we begonnen bij deze klant met interne communicatie. Het bedrijf heette toen nog Hoek Loos, had een AEX-notering en dochters in België en de VS.
We tilden de interne communicatie naar een hoger plan, door constante input uit alle divisies en lagen van de organisatie, inclusief de Ondernemingsraad. Want spanningsvelden binnen de organisatie moet je bespreken, niet voor weglopen.

Deze benadering doorstond diverse directiewisselingen. Ook toen de multinational Linde het bedrijf overnam, erkende men de kwaliteit en liet ons nog jarenlang op dezelfde voet doorgaan. Wel bracht Linde ons geleidelijk in de globalisering. We gingen werken met hun vormgevers in Hamburg en doelgroepen in half Europa.
     
Lloyds register
Internationale sales van Lloyd’s Register ondersteunen met de eerlijke ervaringen van de eerste klant op een nieuwe markt.

mbo raad logo

De MBO Raad liet al jaren stakeholders aan het woord, maar wilde dit op een hoger plan tillen.

Mirato
Voor Mirato interior design brengen we hun kennis en ervaring op het gebied van circulariteit en MVO duidelijker voor het voetlicht. We geven het bedrijf meer gezicht en laten een klant (internationale game-bouwer Nixxes) eerlijk vertellen hoe de samenwerking met Mirato verliep.

Nationaal Chipcard Platform
Toen wij het mediacontact verzorgden voor het Nationaal Chipcard Platform (NCP) constateerde een grote krant na enige tijd: ‘Er wordt meer over chipcards geschreven dan mee gewerkt.’
Veel media (van vakblad tot RTL Nieuws) ontvingen wij op het jaarlijkse congres (ruim 1.000 bezoekers) en Chipcard World, de permanente interactieve tentoonstelling.
Onze nieuwsbrief voor dit platform opende de ogen van twee gerenommeerde uitgevers; die gingen ook nieuwsbrieven over chipcards maken.
Vrijwel alle sectoren werden NCP-lid: ministeries, universiteiten, zorg, VNO-NCW, telecom, leger, retail, Belastingdienst, banken, start-ups en ict-multinationals.
Ook werden we co-auteur van een boek over chipcards, ontwikkelden we een leergang voor een opleidingsinstituut en werden gastdocent op twee hogescholen. Het waren zes intensieve jaren.

Nevi logo
Inkopers hebben een sleutelrol in MVO. Het eerste Impactverslag van Nevi wilde dat besef vergroten. Wij zorgden ervoor dat experts van binnen en buiten Nevi daarover het woord kregen, zoals de nationale SDG-coördinator. Zij brachten het verslag spontaan in eigen kanalen onder de aandacht.

SDU logo

Na vier eeuwen werd dit staatsbedrijf geprivatiseerd. Dat vroeg om een totaal andere cultuur voor deze uitgeverij en (toen nog) drukkerij. Vanuit de HR-afdeling van Sdu is daartoe drie jaar lang de kracht van echte verhalen ingezet.

siemens logo

Serie interviews over veiligheid en gedrag, ingebed in bestaande wereldwijde Siemens campagne Zero Harm.

Smurfit Kappa
Werkte met hun dochter Parenco-Reparco aan een magazine voor hun partner Linde, over ‘upcycling’ bij deze karton- en papiermultinational.
Jaren later: openhartige interviews over gedrag en cultuur met directies van verschillende onderdelen van Smurfit Kappa.

logo Spirax Sarco
Ook de Britse wereldspeler in medische en industriële stoomtoepassingen, Spirax Sarco, begint te zien welke toegevoegde waarde je ontsluit, als je de stakeholder het woord geeft.

strukton
Versterken van twee interne programma’s: ‘hein’ (gedrag) en 24Safe (veiligheid) bij bedrijfsonderdelen met een eigen focus en karakater: Strukton Civiel, Strukton Worksphere en Van Rens mobiliteit.

vakmedianet
Journalistieke verhalen over o.a. gedrag en communicatie in organisaties voor Arbo-online.nl en het bijna honderd jaar oude vakblad Arbo. Bijpassende workshop op de praktijkdag Grip op Gedrag in de Jaarbeurs Utrecht. Opdrachtgever: Vakmedianet.

VARA logo

Negen jaar bij de VARA in diverse functies. Eerste opdrachtgever. Kon direct beginnen na succesvolle stage. Veel geleerd. Voorbeeld: werkte mee aan multimediale serie over nucleaire ontwapening, die een zeer groot publiek bereikte.

logo Zandvoort Ordening Advies
Toonaangevend bureau voor duurzame ruimtelijke ontwikkeling; lokaal, regionaal en internationaal. Wij waren vijf jaar betrokken bij de communicatie over hun adviezen, ontwerpen en besluitvormingstrajecten met stakeholders, tot Zandvoort Ordening & Advies opging in Royal Haskoning.