Overzichtelijk gerubriceerd:
1. Verduurzamers
2. Multinationals
3. Coaching & strategie
4. Journalistiek & media
5. Dienstverleners
6. Not-for-profit
7. Bouw & installatie
8. Ruimtelijke ordening & design
1. Verduurzamers
Algen zorgen voor de helft van alle zuurstof op aarde en “eten” zeer veel CO2. Bovendien zijn met algen zeer uiteenlopende producten te verduurzamen. Wij interviewden hierover o.a. Wageningen Universiteit (prof. René Wijffels), AkzoNobel, Unilever en algenkwekerij AquaPhyto. Dit in opdracht van Linde Gas, partner van al deze organisaties. Later verzorgden wij communicatie voor kwekerij AlgaSpring.
Boot had al de slagzin ‘Ingenieurs met een verhaal’. Wij trokken dat breder: ook het verhaal van hun stakeholders krijgt nu de ruimte. Dit onderstreept hoe belangrijk Boot de relatie met hen vindt. Bovendien bereiken ze zo een breder publiek. Want die stakeholders gaan dat verhaal natuurlijk ook delen.
Communicatietraining geven aan energiecoaches in opleiding, online en op locatie. De coaches gaan mensen (verder) helpen met de verduurzaming van hun huis, van villawijk tot achterstandsbuurt.
Ook werken we aan verbetering van de opzet van de trainingen en het cursusmateriaal.
De coöperatie Hoom is onderdeel van Energie Samen en partner van MilieuCentraal.
Feyecon is volledig gericht op complexe innovaties in duurzaamheid. Hun divisie Tispa Medical heeft een schoon alternatief voor het kankerverwekkende xyleen, dat in ziekenhuizen (pathologie) dagelijks wordt gebruikt. Zij vroegen ons voor een praktisch communicatieplan en de start van de realisatie ervan.
Eerder interviewden wij het Dyecoo-team dat de textielbranche verduurzaamt d.m.v. waterloos verven.
Koploper in de energietransitie: windmolenparken, smart grids, bestrijden van energie-armoede, etc.
Wat wij voor INNAX betekenen: versterken thought leadership, uitleggen (resultaat van) innovatieve concepten en/of aantrekken van nieuw talent.
Wij hebben een gedeelde visie op communicatie: structureel de stakeholders het woord geven, waarbij soms ook ongemakkelijke verbeterpunten langskomen.
Concrete acties van ons: interviews voor website / nieuwsbrief / sociale media en presenteren van live-webinars.
Bij TKI Urban Energy draait alles om innovatie. Ze hebben vele honderden projecten opgezet om de gebouwde omgeving te verduurzamen, met steun van de Rijksoverheid (RVO).
Onze rol: dagvoorzitterschap van de Uptempo Platform Pitch, waar innovators zich presenteerden en discussieerden.
Vanwege onze kennis van waterstofprojecten benaderde WaterstofNet ons om het mediacontact te verzorgen rond hun grote kick-off met o.a. de minister van EZ. Vooral met Business Nieuws Radio werkten we goed samen.
WaterstofNet is een kennis- en samenwerkingsplatform dat werkt aan waterstofprojecten in Nederland en Vlaanderen.
2. MULTINATIONALS
Gedragsverandering bespreekbaar maken door vernieuwende aanpak van interne communicatie, waarbij humor en ernst hand in hand gaan.
Uitdaging was om dit zeer bijzondere bedrijf goed te doorgronden, en mensen uit een groot aantal culturen ook echt te bereiken.
Vrijwel alles deden we op een manier die bij ASML nooit eerder was vertoond: qua toon, communicatiekanalen en monitoring van het succes. Hiervoor moesten we medewerking krijgen van afdelingen die normaliter geen contact met elkaar hebben.
De CEO van DSM gaf ons een uitvoerig interview over de strategie van de onderneming, voor een magazine dat wij jarenlang produceerden voor hun partner Linde Gas. Er volgden meer verhalen over DSM.
Jaren later ondersteunden we binnen DSM een nieuw intern concept, vanuit een journalistieke aanpak.
Ruim twintig jaar intensief samengewerkt met deze marktleider in medische en industriële gassen. In de Koninklijke Bibliotheek ligt een hoogtepunt uit ons werk voor Linde: alle jaargangen van een corporate magazine waaraan vele zwaargewichten hebben meegewerkt, zoals Robbert Dijkgraaf en de CEO van DSM.
Essentieel voor het succes: Linde omarmde onze stelling dat het magazine beter zou scoren als zij er zelf niet centraal in zouden staan. Lezersonderzoek bevestigde later de juistheid van die keuze.
De focus van het magazine lag op thema’s als duurzaamheid, innovatie en partnerships. Hierover kregen stakeholders van Linde het woord.
Wij bedachten de redactionele formule, leidden de interne redactie en de externe journalisten, fotografen, designers, etc. (Er is nog e.e.a. over terug te vinden in een wiki en bij yumpu.)
Maar we begonnen bij deze klant met interne communicatie. Het bedrijf heette toen nog Hoek Loos, had een AEX-notering en dochters in België en de VS.
We tilden de interne communicatie naar een hoger plan, door constante input uit alle divisies en lagen van de organisatie, inclusief de Ondernemingsraad. Want spanningsvelden binnen de organisatie moet je bespreken, niet voor weglopen.
Deze benadering doorstond diverse directiewisselingen. Ook toen de multinational Linde het bedrijf overnam, erkende men de kwaliteit en liet ons nog jarenlang op dezelfde voet doorgaan. Wel bracht Linde ons geleidelijk in de globalisering. We gingen werken met hun vormgevers in Hamburg en doelgroepen in half Europa.
Bijdragen aan gedragsverandering binnen twee campagnes met een groot stijlverschil: een Nederlandse met veel humor en een wereldwijde die zeer serieus was.
Onze rol: zorgen dat bepaalde psychologische interventies een blijvend effect hebben.
Eerst voor alle onderdelen van Siemens Nederland, later voor het internationale Siemens Gamesa (duurzame energie).
Werkte met hun dochter Parenco-Reparco aan een magazine voor hun partner Linde, over ‘upcycling’ bij deze karton- en papiermultinational.
Jaren later: openhartige interviews over gedrag en cultuur met directies van verschillende onderdelen van Smurfit Kappa.
Ook de Britse wereldspeler in medische en industriële stoomtoepassingen, Spirax Sarco, begint te zien welke toegevoegde waarde je ontsluit, als je de stakeholder het woord geeft.
3. COACHING & STRATEGIE
Aanscherping van de strategie van het gerenommeerde ABT (ingenieurs in bouwtechniek) door een serie gesprekken over maatschappelijke trends. Daarnaast interviewden we stakeholders voor ABT-magazine.
Coachingbureau
Loopbaanbegeleider bij snel groeiend coachingbureau. Geleidelijk bleek dat het malafide was. Een pijnlijke ervaring. Inmiddels bestaat dat bureau niet meer.
Loopbaancoach voor mensen die langer dan een half jaar zonder werk zaten. Enkelen met afstand tot de arbeidsmarkt door medische omstandigheden, zoals MS of burn-out. 3,5 jaar gedaan voor UWV, dat direct onder de indruk was van mijn benadering. Ik werd uitgenodigd om te komen te vertellen hoe ik het aanpakte en kreeg meermalen een bonus voor de goede resultaten.
Loopbaanbegeleiding voor contentbureau RHBM, op verzoek van hun illustere directielid Hans Verstraaten (bekend van de columns ‘Bob de manager’ en als hoofdredacteur van Nieuwe Revu).
Internationale persconferentie voor Van Ede & Partners leidt tot meer aandacht voor de problemen van expats die niet goed zijn voorbereid op hun verblijf in het buitenland.
4. JOURNALISTIEK & MEDIA
Freelance-journalist voor de mediapagina van het AD, met grotere verhalen over TV, radio en reclame. Vier jaar gedaan.
Incidentele bijdragen aan de beroemde achterpagina van NRC, over theater.
Verslaggever, soms live, voor RTV Utrecht. Zo leer je heel snel werken, maar het blijft oppervlakkig. Toch leuk om enkele maanden gedaan te hebben.
Na vier eeuwen werd dit staatsbedrijf geprivatiseerd. Dat vroeg om een totaal andere cultuur voor deze uitgeverij en (toen nog) drukkerij. Vanuit de HR-afdeling van Sdu is daartoe drie jaar lang de kracht van echte verhalen ingezet.
Journalistieke verhalen over o.a. gedrag en communicatie in organisaties voor Arbo-online.nl en het bijna honderd jaar oude vakblad Arbo. Bijpassende workshop op de praktijkdag Grip op Gedrag in de Jaarbeurs Utrecht. Opdrachtgever: Vakmedianet.
Negen jaar bij de VARA in diverse rollen, zoals journalist bij de VARAgids, verantwoordelijk voor interne communicatie en contact met externe media (werd daardoor journalist bij het AD). De VARA is een geweldige leerschool, waar je unieke ervaring kunt opdoen, in zowel entertainment als zeer serieuze journalistiek. Voorbeeld: werkte mee aan multimediale serie over nucleaire ontwapening, die een zeer groot publiek bereikte.
5. DIENSTVERLENERS
De markt laten merken dat advocatenkantoor Van Benthem & Keulen zich ook richt op circulaire economie en milieurecht. Aangepakt i.s.m. experts uit wetenschap, Rijksoverheid en bedrijfsleven.
Gedrag verbeteren. Dat kan, met ‘hein’. Onze Real Stories zijn acht jaar lang een vast onderdeel van dat concept. En op hun website laten wij vooral hun klanten (zoals BAM en Siemens) aan het woord.
Internationale sales van Lloyd’s Register ondersteunen met de eerlijke ervaringen van de eerste klant op een nieuwe markt.
6. NOT-FOR-PROFIT
Grotere pakkans en minder schade. Dat bereikt deze publiek-private samenwerking van Politie, beveiligingsbedrijf G4S, de ondernemersverenigingen ORAM en VAZO, Douane en OM. Wij gaven de site van Stichting Collectieve Beveiliging Amsterdam een nieuwe ‘look’ en krachtiger tekst.
In de oprichtingsfase van het ECP, platform voor de informatiesamenleving, verzorgden we diverse communicatiediensten: mediacontact, interviews met hun stakeholders en de eerste huisstijl.
We waren ook actief voor voorlopers van het ECP, zoals Ediforum (barcode), het Centrum voor Bestuurlijke Telematica en vooral het Nationaal Chipcard Platform (zie elders in deze lijst).
Upgraden van een onderwijsblad, drie jaar lang, voor het Nederlands Genootschap van Leraren, dat geleidelijk opging in de Algemene Onderwijsbond van FNV.
Jaren later: communicatie voor FNV t.b.v. betere arbeidsomstandigheden in de zorg en de logistiek.
De MBO Raad liet al jaren stakeholders aan het woord, maar wilde dit op een hoger plan tillen.
Toen wij het mediacontact verzorgden voor het Nationaal Chipcard Platform (NCP) constateerde een grote krant na enige tijd: ‘Er wordt meer over chipcards geschreven dan mee gewerkt.’
Veel media (van vakblad tot RTL Nieuws) ontvingen wij op het jaarlijkse congres (ruim 1.000 bezoekers) en Chipcard World, de permanente interactieve tentoonstelling.
Onze nieuwsbrief voor dit platform opende de ogen van twee gerenommeerde uitgevers; die gingen ook nieuwsbrieven over chipcards maken.
Vrijwel alle sectoren werden NCP-lid: ministeries, universiteiten, zorg, VNO-NCW, telecom, leger, retail, Belastingdienst, banken, start-ups en ict-multinationals.
Ook werden we co-auteur van een boek over chipcards, ontwikkelden we een leergang voor een opleidingsinstituut en werden gastdocent op twee hogescholen. Het waren zes intensieve jaren.
Inkopers hebben een sleutelrol in MVO. Het eerste Impactverslag van Nevi wilde dat besef vergroten. Wij zorgden ervoor dat experts van binnen en buiten Nevi daarover het woord kregen, zoals de nationale SDG-coördinator. Zij brachten het verslag spontaan in eigen kanalen onder de aandacht.
Adviseerde het Nederlands Genootschap van Leraren, een vakbond, over verbetering van het belangrijkste communicatiekanaal met hun leden. Kon de adviezen implementeren als eindredacteur. Overlegde met een andere bond, waarmee NGL drie jaar later fuseerde tot Aob.
Cohesie en duurzaamheid. De Vela wilde een sessie over die twee thema’s tijdens hun zevende lustrum. Wij kregen de vrije hand voor opzet en presentatie. De branchevereniging van logistiek adviseurs was zeer tevreden over het resultaat.
7. BOUW & INSTALLATIE
Het woord geven aan BAM-medewerkers die het lef hebben om (ook) te vertellen over twijfel, keuzes en gedachten die achteraf gezien niet zo logisch waren. En over wat ze daarvan leerden.
Zes jaar leiding gegeven aan in- en externe kanalen van Croon (nu Croonwolter&dros). O.a. samenstelling en presentatie van live talkshows voor 200 managers en de OR, waarin zij direct kunnen reageren op de plannen van directie en MT. Constante factor: open en eerlijk, ook over tegenslagen. Dat leidde onder meer tot een bijzonder jaarverslag over alle gevolgen van een ernstig ongeval.
Voor Croon zijn we gevraagd door hun CEO, die had gezien wat wij deden voor Linde (zie onder multinationals).
Voorgesteld en uitgevoerd: stakeholders aan het woord in jaarverslagen van Hertel, toen een snel groeiende Nederlandse multinational. Voor sommige stakeholders uit andere culturen was deze aanpak wel even wennen.
Versterken van twee interne programma’s: ‘hein’ (gedrag) en 24Safe (veiligheid) bij bedrijfsonderdelen met een eigen focus en karakater: Strukton Civiel, Strukton Worksphere en Van Rens mobiliteit.
8. RUIMTELIJKE ORDENING & DESIGN
Zeer openhartige columns van medewerkers over interne verbeteringen bij AM (vastgoed- en gebiedsontwikkelaar).
Voor Mirato interior design brengen we hun kennis en ervaring op het gebied van circulariteit en MVO duidelijker voor het voetlicht. We geven het bedrijf meer gezicht en laten een klant (internationale game-bouwer Nixxes) eerlijk vertellen hoe de samenwerking met Mirato verliep.
Toonaangevend bureau voor duurzame ruimtelijke ontwikkeling; lokaal, regionaal en internationaal. Wij waren vijf jaar betrokken bij de communicatie over hun adviezen, ontwerpen en besluitvormingstrajecten met stakeholders, tot Zandvoort Ordening & Advies opging in Royal Haskoning.
Dit track record draait om kennis en ervaring. De werkzaamheden zijn verricht als losse opdrachten, in partnerships, loondienst, etc.