Niet financiële rapportage

Waarde is meer dan cijfers


waarde is meer dan cijfers

Veel organisaties praten over ‘duurzaamheid’, ‘kwaliteit’ en ‘leiderschap’. Grote woorden. Daarmee strooien kan iedereen. Het zegt niks. Terwijl juist zulke begrippen steeds belangrijker worden.
Niet-financiële waarden 'bepalen voor 90% de totale waarde van een onderneming.’ Een belangrijk deel daarvan zijn ‘zaken die zich niet altijd laten vangen in cijfers’
(bron: KPMG).

hoe dan
 
Waar geen cijfers beschikbaar zijn, moet je de juiste woorden zien te vinden. De kunst is om begrippen als ‘vertrouwen’ of ‘integriteit’ overtuigend voor het voetlicht te brengen. Zodat je proeft dat die echt inhoud hebben. Dit vraagt om verhalen met gevoel, die tegelijkertijd staan als een huis.
Het maken daarvan is een vak.

Is dat belangrijk?
Kijk bijvoorbeeld naar het vinden van nieuw talent. Het aantrekken van nieuwe klanten. Het overtuigen van investeerders. Zij (en je andere stakeholders!) zitten niet te wachten op holle praatjes.

'Tussen de oren'
Bedenk ook: de psychologie leert ons dat de menselijke geest werkt op basis van verhalen. Dáár baseren mensen hun keuzes op. Iedere dag. Dus wie echt 'tussen de oren' wil komen, heeft een goed verhaal nodig.

geloofwaardigheid2Verplichting vanuit Brussel
Niet-financiële rapportage is inmiddels door ‘Brussel’ verplicht gesteld voor een aantal soorten organisaties. Als start. Dat aantal zal de komende jaren alleen maar toenemen. Doelen hiervan: meer transparantie (o.a. voor beleggers) en daardoor bijvoorbeeld beter zicht op greenwashing. Natuurlijk draait het daarbij om ‘facts & figures’, maar net zozeer om een krachtig verhaal.
Wij maken die al vele jaren.

Keertje vrijblijvend praten?
Neem contact op met Jurjen de Jong
06 55 06 74 92 / 020 641 39 37
RealPeople@RealStoriesRealimpact.com

Nadere info
Zie het interview met senior manager ESG-reporting bij KPMG, Mark Didden
bron van KPMG-quotes: whitepaper ‘Prioriteer uw niet-financiële waarden’