Maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat om keuzes maken, steeds opnieuw. Niet iedereen beseft: daar kun je veel creativiteit in kwijt. Daar wordt het leuker van.
Het is nooit ‘af’ of perfect. Zie onze stappen richting de Sustainable Development Goals (SDG’s). Zowel zakelijk als privé.
ENERGIE
80% minder gas, 40% minder stroom en daardoor € 1.500 goedkoper uit. Per jaar. De totale energiekosten daalden ooit tot onder de € 1,50/dag. De latere prijsstijging was daardoor goed te hanteren.
De energie die we nog gebruiken, is CO2-neutraal. En de doelen van het Parijs Akkoord hebben we ruimschoots overtroffen.
Het was niet duur of ingewikkeld om dit resultaat te bereiken. Het duurde een jaar of acht (had sneller gekund). De investeringen hebben we al terugverdiend. Veel mensen vragen zich af hoe we dit deden…
Dat vertellen we in dit blog, stap voor stap. Met daarin ook de link naar het interview hierover in de podcast ‘Koplopers Schone Energie’ van 02025. Zij hopen (net als wij) dat je keuzes van ons kunt overnemen en dure vergissingen kunt voorkomen.
FINANCIEEL
- bankzaken bij instellingen die hoog scoren in de Eerlijke Geldwijzer
- duurzame producten van andere financiële instellingen
- deelname aan crowdfunding van innovatieve duurzame startups (windenergie, koffie)
INKOOP (selectie)
- bij voorkeur bij fysieke winkels, liefst lokale, die zorgen voor cohesie in de buurt. Pas als dat geen optie is (of uiterst onhandig) kopen we online. En dan liefst bij Nederlandse of Europese webwinkels, niet bij Chinese.
- sterke voorkeur voor producten met keurmerken als Eko, Fairtrade en FSC. Zie de Keurmerkenwijzer van MilieuCentraal
- deze website en bijbehorende mails draaien op stroom uit windpark Amalia; het datacentrum gebruikt koelwater uit De Nieuwe Meer (koelsysteem Zuidas). Daardoor mogen we onderstaand logo voeren. Check hier bij The Green Web Foundation of jouw hoster ook groen is.
- inkoop en handel gaan uit van een vrije markt met gezonde concurrentie. Maar software is steeds vaker gekoppeld aan Google en/of Facebook. Hun machtspositie is daardoor te groot en verstoort de vrije markt. Bovendien zijn ze regelmatig verwikkeld in allerlei rechtszaken en schandalen. Daarom kiezen wij meestal voor software die daar afstand van houdt. Wat ook goed is voor ieders…
PRIVACY
Eenvoudige stap: kiezen voor software waarbij privacy hoog in het vaandel staat. Die (dus) geen banden heeft met bijv. Google of Facebook. De volgende programma’s zijn gratis, hoogwaardig en worden constant geüpdate:
- zoekmachine Duckduckgo (Ecosia is ook sympathiek, maar heeft andere focus dan privacy)
- browser Firefox of Safari. (Geen Chrome van Google.)
- berichten sturen: sms, Wire, Signal. (Liever geen Whatsapp.) We hebben hier al groepen in mee gekregen.
- beeldbellen: Signal of Jitsi
- mailprogramma Thunderbird
- kaarten en routeplanner: zie paragraaf Reizen hieronder
Meer over privacy: Waag en Bits of Freedom
Meer over ons privacybeleid en de AVG onderaan de pagina Over ons.
REIZEN
Voorbereiden op desktop/laptop: OpenStreetMap of OpenRouteService (of Kaarten van Apple).
Routeplanner onderweg: Magic Earth. Dus geen Google Maps of Waze (ook van Google).
- vrijwel geen vliegreizen
- zo mogelijk fietsen
- plug-in hybride auto. Eigen oplaadpunt, ook voor gasten, met uiteraard groene stroom.
MAATSCHAPPELIJK BETROKKEN
- ook freelancers inhuren met een beperking (allerlei soorten), sinds begin jaren negentig
- kopen bij kleine bedrijven in de buurt, ook als ze geen duurzame producten leveren. Omdat zij door hun aanwezigheid sociale controle vergroten, lokaal autoverkeer verminderen en het niet altijd makkelijk hebben
- lid branchevereniging NVJ, voor persvrijheid, ook internationaal
- was vanaf het prille begin vele jaren aangesloten bij MVO Nederland
- deelnemer MVO Expertpanel, Erasmus Universiteit, o.l.v. prof. dr. Karen Maas van Impact Centre Erasmus
- lid Happy Planet Professionals; zelfstandigen die elkaar onderwerpen aan collegiale toetsing (peer reviews) van de eigen keuzes m.b.t. klimaat, integriteit, circulariteit, transparantie, gedrag, etc.
- actieve deelname aan bijeenkomsten van Duurzame Co-Working Space
- complex bestuurswerk (pro Deo, jarenlang) leidde tot forse veranderingen bij enkele levensbeschouwelijke organisaties
- lid/donateur van diverse maatschappelijke organisaties en NGO’s
NATUUR/MILIEU
- meer groen en kleur in de tuin, meeste tegels eruit; er komen nu bijen en meer dan tien vogelsoorten
- verbetering en onderhoud van stukje gemeentelijk groen
- we beperken het eten van vlees tot minder dan één keer per week
- verminderen zuivelconsumptie
- lid/donateur van diverse natuur- en milieu-organisaties
AFVAL/CIRCULAIR
Voedsel redden dat horeca en winkels moeten weggooien. En zelf voor een zacht prijsje boodschappen doen. Dat deden we een hele tijd met de app Too Good To Go, totdat Ekoplaza kwam met een eigen systeem om zulk voedsel aan te bieden.
Vooral de overheid biedt veel mogelijkheden om bij te dragen aan de circulaire economie. Wij scheiden ons afval in meer dan tien soorten waarvan vijf dagelijkse: gft, glas, papier, pmd (= plastic, metaal & drankkartonnen) en restafval.
Effect: restafval in een gemiddelde week, zaak en privé samen: 0,5 kg. Het landelijk gemiddelde voor een huishouden is ruim vijftien keer zo veel (bron: MilieuCentraal, 2018).
KIJK JE WEL UIT?!?
Werken voor de industrie heeft onze ogen geopend voor het thema veiligheid. Vanuit MVO-perspectief wordt dat heel vaak vergeten. Terwijl iedereen ermee aan de gang kan. Ook kleine stappen maken groot verschil.
- de Verenigde Naties wilden het aantal verkeersongevallen in 2020 gehalveerd hebben (SDG 3). Maar het aantal fietsongevallen in Nederland stijgt. Onze actie sinds 2015: ledverlichting langs de velg van het voorwiel. Dat werkt! In donker en bij regen.
- Ook thuis en op kantoor zijn veel verbeterpunten. Dat ziet niet iedereen. Actie: veiligheid aankaarten en gezamenlijk mee aan de slag, op een leuke manier. Dit doen wij al vele jaren bij klanten. Zie hieronder.
ORGANISATIES MEEKRIJGEN
Aspecten van MVO op de agenda krijgen, is vaak makkelijker dan het lijkt. Want MVO raakt aan alles. Dus wie goed kijkt, ziet overal aanknopingspunten die passen bij de organisatie.
Resultaat: bewustwording vergroten en focus geven, wat leidt tot concrete acties.
Onze middelen: campagnes, talkshows, sociale media, nieuwsbrieven, jaarverslagen e.d. Gericht op zeer uiteenlopende groepen, in- en extern.
Tip: humor is essentieel.
MVO-VISIE: GENIET ERVAN
Iets bijdragen aan een betere wereld geeft in principe energie. Je wordt er blij van. Maar het kan ingewikkeld zijn en het is nooit ‘af’. Risico: het wordt taai of zwaar. Sommigen haken dan af. Daar is niemand bij gebaat.
Dus de manier waarop je werkt aan MVO doet ertoe. Dat zien velen over het hoofd.
Onze MVO-visie heeft daarom genieten als één van de uitgangspunten. Zie ons blog Beetje ‘fout’ is juist goed.
SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS
Steeds meer organisaties in Nederland (bedrijven en overheid) zijn aan de slag met de Sustainable Development Goals (SDGs). Dat zijn doelen om een einde te maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatproblemen, opgesteld door de Verenigde Naties. Ook particulieren zijn uitgenodigd om hieraan mee te doen. Niet met alle 17 SDGs tegelijk, maar met een selectie die past bij jou/je organisatie.
Zoals deze MVO-pagina aangeeft, werken wij aan SDG’s:
3. Goede gezondheid en welzijn
7. Betaalbare en duurzame energie
12. Verantwoorde consumptie en productie
13. Klimaatactie
15. Leven op het land
17. Partnerschap om doelstellingen te bereiken
Wat die doelen precies inhouden, hoe de andere doelen heten, staat op de site van SDG Nederland