100% MVO? Totaal duurzaam?
Beetje “fout” is juist goed

Volledig vegan. Zero emission. Zonder plasticKortom: nul procent “fout” en honderd procent “goed”. Dat klinkt al gauw als het allerbeste. Maar is dat wel zo? Nee!
Er zijn wel zeven redenen om juist een beetje “fout” te blijven. Schaamteloos! Dit zijn ze:

1) Sneller van start

Rond veel maatschappelijke thema’s (energie, voedsel, afval, etc.) is “laaghangend fruit” te vinden. Dus je kunt op al die vlakken snel resultaat boeken. Daar heeft de planeet direct baat bij. Meteen doen dus.
(Als je geen idee hebt waar te beginnen, zijn hier allerlei tips te vinden.)
Door je aandacht zo te verdelen, kom je per thema waarschijnlijk minder ver. Ga je de “honderd procent goed” niet zo gauw halen. Geeft helemaal niks. Integendeel. Wie springt van thema naar thema, leert vanzelf breed kijken. Dat doet er veel meer toe…

euros

2) Go with the financial flow

Wie breed kijkt, ziet meer kansen, ook in financiële zin. Denk aan:
• subsidies die op raken
• innovaties waar je direct wat aan hebt
• duurzame crowdfunding waarop je snel moet intekenen
• tijdelijke belastingvoordelen

Die wil je toch niet mislopen? Voorkom dus een beperkte blik op een paar thema’s. Go with the financial flow. Dat kan zomaar honderden, of duizenden euro’s verschil maken.

Smiley

3) Het is leuker

Van snel resultaat en wind in de rug (punt 1 en 2 dus) word je enthousiast. Wanneer je je positieve acties deelt, werken ze soms ook aanstekelijk op de omgeving. Dat maakt de stemming nog beter. En dat is essentieel. Ja, leuk is belangrijk. Bijvoorbeeld om tegenslagen op dit gebied te incasseren, want die zijn er ook.
Sterker nog, sommige enthousiaste lieden, die vol voor de honderd of nul procent gingen, zijn afgehaakt. Moe. Teleurgesteld. Last van klimaatstress… Hun benadering of houding bleek niet duurzaam. En houding doet er dus toe. Want we willen geen afhakers, integendeel, we willen juist…

Masterclasses

4) Mensen makkelijker meekrijgen

Doorgaan met wat we nu doen, houdt de planeet niet vol. Dus het is van belang dat iedereen (meer) in beweging komt. Maar hoe krijg je mensen mee?
Cruciaal is: naast elkaar staan, en niet tegenover elkaar. Schep een band. Leef dus ook mee met andermans enthousiaste verhalen over hun vele “foute” vliegreizen. Eet wat hun pot schaft, ook al staat er een stukje koe op het menu. Dat druist dan wellicht in tegen jouw principes, maar als je daarmee wel de band versterkt, boek je na die maaltijd veel meer succes met je verhaal over bijvoorbeeld energiebesparing. Eerst meebewegen, dan scoren.

80 20

5) Je energie slimmer inzetten

Voor veel verbeterprocessen geldt: de laatste twintig procent zijn “de laatste loodjes”. Het rendement van je inspanningen is daar lager. Waarom zou je daar dan zo veel energie en/of geld in steken? De planeet en jijzelf hebben er waarschijnlijk meer aan als je eerst (verder) investeert in een ander verantwoord thema, waar je de tachtig procent nog niet gehaald hebt.

dilemma

6) Soepel omgaan met dilemma’s

Sommigen gaan voor honderd procent “goed” en nul procent “fout”. Maar wat doe je dan met alledaagse situaties als:
• kleine buurtwinkels verdienen vanuit MVO je steun. Want ze hebben het moeilijk en versterken cohesie. Maar ze verkopen vaak geen duurzame producten. Laat je die winkels dan langzaam failliet gaan?
• je kindje mag mee naar het verjaarspartijtje van een klasgenoot. Hoogtepunt is eten bij de bekende hamburgertent. Laat je je kind meegaan?

Ga je voor 80/20-aanpak, dan blijf je beter connected. In de meeste gevallen veel belangrijker (zie punt 4).

kritisch

7) Wees positief kritisch

Dit zie je veel: heel ver gaan op het ene MVO-deelgebied, maar niets doen op het andere. Zoals: volledig vegan, maar vaak op vliegvakantie. Of energieneutraal, maar geen sociaal beleid. Vraag eens door over zulke keuzes. Want MVO is heel breed. De SDGs ook. Dat besef is belangrijk.

En luister niet naar goeroes met van die stoere taal als: ‘De fase van “minder slecht” is voorbij. We moeten alleen nog het goede doen.’ Die kreet valt al jaren te horen. Maar die is veel te simpel en bovendien maar half waar.
Kijk om je heen: ‘minder slecht’ is helemaal niet voorbij. Het beschrijft juist de fase waar we in zitten.
Minder vlees, minder vliegen, minder plastic… allemaal heel positief.
Alleen in bepaalde gevallen zit ‘minder slecht’ een fundamentele, noodzakelijke omslag in de weg. Dan kom je op keuzes op een dieper niveau. Daar heeft een bedrijf – laat staan de burger – vaak geen invloed op.

Ik hoor graag je reactie!

En wat doen wij zelf?

MVO div plaatjes

Wat wij concreet realiseren staat op de pagina MVO / SDG. Het draait bij ons vooral om deze Sustainable Development Goals (SDGs):

SDG 3 7 en 12
SDG 13 15 en 17