MVO? Duurzaam?
Beetje 'fout' is juist goed
Volledig vegan. Zero emission. Zonder plastic... Kortom: nul procent "fout" en honderd procent "goed". Dat klinkt al gauw als het allerbeste. Maar is dat wel zo? Nee!
Er zijn wel zeven redenen om juist een beetje ‘fout’ te blijven. Schaamteloos! Dit zijn ze:
1) Sneller van start
Rond veel maatschappelijke thema's (energie, voedsel, afval, etc.) is “laaghangend fruit” te vinden. Dus je kunt op al die vlakken snel resultaat boeken. Daar heeft de planeet direct baat bij. Meteen doen dus.(Als je geen idee hebt waar te beginnen, zijn hier allerlei tips te vinden.)
Door je aandacht zo te verdelen, kom je per thema waarschijnlijk minder ver. Ga je de "honderd procent goed" niet zo gauw halen. Geeft helemaal niks. Integendeel. Wie springt van thema naar thema, leert vanzelf breed kijken. Dat doet er veel meer toe…

2) Go with the financial flow
Wie breed kijkt, ziet meer kansen, ook in financiële zin. Denk aan:• subsidies die op raken
• innovaties waar je direct wat aan hebt
• duurzame crowdfunding waarop je snel moet intekenen
• tijdelijke belastingvoordelen
Die wil je toch niet mislopen? Voorkom dus een beperkte blik op een paar thema’s. Go with the financial flow. Dat kan zomaar honderden, of duizenden euro’s verschil maken.

3) Het is leuker
Van snel resultaat en wind in de rug (punt 1 en 2 dus) word je enthousiast. Wanneer je je positieve acties deelt, werken ze soms ook aanstekelijk op de omgeving. Dat maakt de stemming nog beter. En dat is essentieel. Ja, leuk is belangrijk. Bijvoorbeeld om tegenslagen op dit gebied te incasseren, want die zijn er ook.Sterker nog, sommige enthousiaste lieden, die vol voor de honderd of nul procent gingen, zijn afgehaakt. Moe. Teleurgesteld. Last van klimaatstress... Hun benadering of houding bleek niet duurzaam. En houding doet er dus toe. Want we willen geen afhakers, integendeel, we willen juist…

4) Mensen makkelijker meekrijgen
Doorgaan met wat we nu doen, houdt de planeet niet vol. Dus het is van belang dat iedereen (meer) in beweging komt. Maar hoe krijg je mensen mee?Cruciaal is: naast elkaar staan, en niet tegenover elkaar. Schep een band. Leef dus ook mee met andermans enthousiaste verhalen over hun vele “foute” vliegreizen. Eet wat hun pot schaft, ook al staat er een stukje koe op het menu. Dat druist dan wellicht in tegen jouw principes, maar als je daarmee wel de band versterkt, boek je na die maaltijd veel meer succes met je verhaal over bijvoorbeeld energiebesparing. Eerst meebewegen, dan scoren.

5) Je energie slimmer inzetten
Voor veel verbeterprocessen geldt: de laatste twintig procent zijn “de laatste loodjes”. Het rendement van je inspanningen is daar lager. Waarom zou je daar dan zo veel energie en/of geld in steken? De planeet en jijzelf hebben er waarschijnlijk meer aan als je eerst (verder) investeert in een ander verantwoord thema, waar je de tachtig procent nog niet gehaald hebt.Steeds meer mensen en organisaties zijn daar al mee bezig. Grote beleggers verschuiven miljarden euro’s van fossiel naar duurzaam. Nog niet voor honderd procent, maar wel al met grote effecten. Leveranciers verzetten hun bakens. Talent gaat elders werken. Dit is al volop gaande.

6) Soepel omgaan met dilemma's
Sommigen gaan voor honderd procent “goed” en nul procent “fout”. Maar wat doe je dan met dagelijkse situaties als: • kleine buurtwinkels verdienen vanuit MVO je steun. Want ze hebben het moeilijk en versterken cohesie. Maar ze verkopen vaak geen duurzame producten. Laat je die winkels dan langzaam failliet gaan?
• geen plastic? Maar als dat de enige beschikbare hygiënische optie is?
• je kindje mag mee naar het verjaarspartijtje van een klasgenoot. Hoogtepunt is eten bij de bekende hamburgertent. Laat je je kind meegaan?

7) Wees positief kritisch
Dit zie je veel: keurmerken en trofeeën op het ene MVO-deelgebied, maar niets op andere. Zoals: volledig vegan, maar alsmaar op vliegvakantie. Of energieneutraal, maar geen sociaal beleid. Vraag eens door over zulke keuzes. Want MVO is heel breed. PPP ook. De SDGs ook. Dat besef is belangrijk.En luister niet naar goeroes met van die stoere taal als: ‘De fase van “minder slecht” is voorbij. We moeten alleen nog het goede doen.’ Die kreet valt al jaren te horen. Maar klopt dat wel? Kijk om je heen: "minder slecht" is helemaal niet voorbij. Het beschrijft juist precies de fase waar we in zitten. En de vooruitgang die we op grote schaal boeken. "Minder slecht" is dus juist goed nieuws.
Ik hoor graag je reactie!
En wat doen wij zelf?

