BlogOnze totale energiekosten daalden tot minder dan anderhalve euro per dag. Het was niet eens heel ingewikkeld om dit resultaat te bereiken.
De energietransitie levert ons meer op dan die kostte. Wij staan nu 1.500 euro in de plus. Per jaar! Veel mensen vragen zich af hoe dat kan. Daarom delen we nu onze keuzes, kosten en opbrengsten. En natuurlijk ook: wat we nog slimmer hadden kunnen doen.Is het duurzaam, of greenwashing? Dat is vaak niet helder. Gevolg: ‘Brussel’ eist meer transparantie. Dat klinkt als een roep om meer harde feiten en cijfers. Maar die zijn niet zaligmakend. Zo kijkt KPMG Sustainability nadrukkelijk ook naar factoren die zich niet laten kwantificeren.
Hun senior manager ESG-reporting, Mark Didden, benadrukt het belang van ‘een geïntegreerd verhaal over strategie, intrinsieke motivatie, financiën en duurzaamheid’. En geeft voorbeelden van bedrijven die al op de goede weg zijn.Makkelijker de Sustainable Development Goals (SDGs) halen? Daartoe lanceerden Kees Klomp en Shinta Oosterwaal een lijst Enablers, de SDEs. Met daarin de stelling: één SDE is eerst en vooral nodig, re-storyation. Want daarmee pak je diepere oorzaken aan.

Begin 2021 vroegen ze input ter verbetering. Wij hebben “re-storyation” uitgewerkt en toegankelijker gemaakt. Kees Klomp reageerde direct enthousiast.Beetje ‘fout’ is juist goed.

Om deze 7 redenenVoor het halen van de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN hebben we nog tot 2030. Gaat dat wel lukken? Dit kan helpen: Sustainable Development Enablers, kortweg SDE’s. Bedacht door Kees Klomp en Shinta Oosterwaal. Hun stelling: ‘Als we de SDE's naleven, hoeven we de SDG's niet meer na te streven; die worden dan vanzelf een feit.’