Maatschappelijk verantwoord?

Beetje ‘fout’ is juist goed

Volledig vegan. Zero emission. Zonder plastic… Kortom: nul procent “fout” en honderd procent “goed”. Dat wordt beloond. Met een keurmerk. Spreektijd op webinars. Applaus. Terecht? Nee!
Er zijn wel zeven redenen om juist een beetje ‘fout’ te blijven. Schaamteloos! 

1) Sneller van start      
Rond veel maatschappelijke thema’s (energie, voedsel, afval, etc.) is “laaghangend fruit” te vinden. Dus je kunt op al die vlakken snel resultaat boeken. Daar heeft de planeet direct baat bij. Meteen doen dus.
Door je aandacht zo te verdelen, kom je per thema waarschijnlijk minder ver. Ga je de “honderd procent goed” niet zo gauw halen. Geeft helemaal niks. Integendeel. Wie springt van thema naar thema, leert vanzelf breed kijken. Dat doet er veel meer toe…

2) Go with the financial flow  
Wie breed kijkt, ziet meer kansen, ook in financiële zin. Denk aan:

  • subsidies die op raken
  • innovaties waar je direct wat aan hebt
  • duurzame crowdfunding waarop je snel moet intekenen
  • tijdelijke belastingvoordelen

Die wil je toch niet mislopen? Voorkom dus een beperkte blik op een paar thema’s. Go with the financial flow. Dat kan zomaar honderden, of duizenden euro’s verschil maken.

3) Het is leuker 
Van snel resultaat en wind in de rug (punt 1 en 2 dus) word je enthousiast. Wanneer je je positieve acties deelt, werken ze soms ook aanstekelijk op de omgeving. Dat maakt de stemming nog beter. En dat is essentieel. Ja, leuk is belangrijk. Bijvoorbeeld om tegenslagen op dit gebied te incasseren, want die zijn er ook.
Sterker nog, sommige enthousiaste lieden, die vol voor de honderd of nul procent gingen, zijn afgehaakt. Moe. Teleurgesteld. Hun benadering of houding bleek niet duurzaam. En die doet er dus toe. Want we willen geen afhakers, integendeel, we willen…

4) Mensen makkelijker meekrijgen 
Doorgaan met wat we nu doen, houdt de planeet niet vol. Dus het is van belang dat iedereen (meer) in beweging komt. Maar hoe krijg je mensen mee?
Cruciaal is: naast elkaar staan, en niet tegenover elkaar. Schep een band. Leef dus ook mee met andermans enthousiaste verhalen over hun vele “foute” vliegreizen. Eet wat hun pot schaft, ook al staat er een stukje koe op het menu. Dat druist dan wellicht in tegen jouw principes, maar als je daarmee wel de band versterkt, boek je na die maaltijd veel meer succes met je verhaal over bijvoorbeeld energiebesparing. Eerst meebewegen, dan scoren.

5) Je energie slimmer inzetten  
Voor veel verbeterprocessen geldt: de laatste twintig procent heten niet voor niets “de laatste loodjes”. Dus het rendement van je inspanningen is daar lager. Waarom zou je daar dan zo veel energie en/of geld in steken? De planeet en jijzelf hebben er waarschijnlijk meer aan als je investeert in een ander verantwoord thema, waar je de 80/20 nog niet gehaald hebt. Doe dat dan lekker eerst.
Bovendien: strikt vasthouden aan principes vergroot de kans op (klimaat)stress. Daar is sowieso niemand bij gebaat.

6)  Soepel omgaan met dilemma’s 
Sommigen gaan voor honderd procent “goed” en nul procent “fout”. Maar wat doe je dan met dagelijkse situaties als:

  • kleine buurtwinkels verdienen vanuit MVO je steun. Want ze hebben het moeilijk en versterken cohesie. Maar ze verkopen vaak geen duurzame producten. Laat je die winkels dan langzaam failliet gaan?
  • geen plastic? Maar als dat de enige beschikbare hygiënische optie is?
  • je kindje mag mee naar het verjaarspartijtje van een klasgenoot. Hoogtepunt is eten bij de bekende hamburgertent. Laat je je kind meegaan?


7)
Wees positief kritisch
Dit zie je veel: keurmerken en trofeeën op het ene MVO-deelgebied, maar niets op andere. Zoals: volledig vegan, maar alsmaar op vliegvakantie. Of energieneutraal, maar geen sociaal beleid. Vraag eens door over zulke keuzes. Want MVO is heel breed. PPP ook. De SDGs ook. Dat besef is belangrijk.
En luister niet naar goeroes met van die stoere taal als: ‘De fase van “minder slecht” is voorbij. We moeten alleen nog het goede doen.’ Die kreet valt al ja-ren te horen. Maar daar klopt niets van. Kijk om je heen: “minder slecht” is helemaal niet voorbij. Het beschrijft juist precies de fase waar we in zitten. En de vooruitgang die we op grote schaal boeken. “Minder slecht” is dus juist goed nieuws.

En wat doe ik zelf?   
Ik heb gemerkt: gaan voor 80% verbetering op diverse terreinen is al een forse inspanning. Maar als je in donkergroene kringen hardop zegt dat je daar je grens legt, kun je zomaar verwijten krijgen. Zoals: ‘Jij houdt het systeem in stand dat de planeet vernietigt.’ De bedoeling is dan dat ik met een rood hoofd onder tafel verdwijn. Was ik niet van plan.
Alleen al tachtig procent minder afval, plus tachtig procent minder fossiel, plus tachtig procent minder vlees op je bord… Als we daar samen voor gaan, dan creëren we een ongekende aardverschuiving. Uiteraard ook in euro’s: vele miljarden. Al ver voor we dat halen, gaan investeerders andere keuzes maken. Dan gaat talent elders werken. Verzetten leveranciers hun bakens. Dit is geen voorspelling uit een glazen bol. Dit is al volop gaande.

Ik hoor graag je reactie.